Na glansrijke carrière wil zijspancrosser Bax nu tijd voor dakdekkersbedrijf

5 januari 2024

Als Etienne Bax een jochie van vijf jaar oud is, wil hij niets liever dan video,s kijken over zijspancrossen.

Dagelijks zet hij filmpjes op over de tak van motorcrossen waarbij de motor wordt bestuurd door twee personen, de sport die hem van jongs af aan intrigeert.

Elk jaar wordt een nieuwe reeks videobanden uitgebracht en Bax wil ze als kind koste wat kost allemaal hebben. “Ik was altijd de eerste die ze wilde kopen”, vertelt Bax. “Ik stelde destijds één doel voor mezelf: wereldkampioen worden in deze sport.”

Alles gewonnen

Dertig jaar later, waarvan de laatste zestien als professional, heeft de Brabander alles gewonnen wat er te winnen valt. Vijf wereldtitels, negen keer Nederlands kampioen. Winnaar van de Hans de Beaufortbeker ook, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsport. Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nu vindt Bax het mooi geweest, dat fulltime bestaan. “Die riddering was de kroon op het werk. Veel mooier dan dit wordt het niet. Op een gegeven moment moet je gewoon verder”, vertelt hij. Grappend: “Volwassen worden, zeg ik tegen iedereen.”

 

Klik hier om de beelden te bekijken en het hele artikel te lezen.

 

Bron NOS