Dubbelslag voor Sidecarteam Bax in WK Zijspancross in Lommel

26 juni 2023

Sidecarteam Bax heeft de achtste wedstrijd van het wereldkampioenschap zijspancross in het Belgische Lommel weten te winnen. Bax won zowel de eerste als de tweede manche en scoorde hiermee maximaal in het zware zand van Lommel.

Op zaterdag was al duidelijk dat Bax snode plannen had. In de tijdtraining wist hij de snelste tijd neer te zetten en daarna volgde een zeer sterk optreden in de kwalificatieheat. Bax won de heat met ruime voorsprong en pakte hiermee de pole position. Het vertrouwen zat er weer goed in en Bax keek dan ook uit naar de wedstrijd op zondag.

De eerste manche begon echter met een tegenslag. Bax was bij de start te gretig en reed tegen het starthek aan. Dit betekende dat hij als laatste aan de wedstrijd moest beginnen. Hij begon aan een gigantische inhaalrace en baande zich een weg naar voren. De ene na de andere combinatie werd in de tropische warmte een plaats terug verwezen. Omdat Bax het tempo hoog kon blijven houden tot in de slotfase slaagde hij erin om zich op te werken naar een tweede plaats. In de laatste ronde werd alles nog op alles gezet en zo wisten ze ook de leidende combinatie nog te passeren. Bax leverde hiermee een knappe prestatie door vanaf een laatste plaats terug te komen naar de koppositie en de manche alsnog te winnen.

In de tweede manche lagen de kaarten volledig anders. Bax nam ditmaal een goede start en wist tijdens de eerste ronde al door te stoten naar de koppositie. Hij reed vervolgens een bekeken wedstrijd en zette de volledige wedstrijd naar zijn hand.

Met een dubbele manche overwinning wist Bax de Grand Prix van België te winnen en is hiermee in de tussenstand van het wereldkampioenschap opgeklommen naar een tweede plaats. Zijn achterstand op de leidende combinatie bedraagt met nog zes wedstrijden te gaan 25 punten. De volgende Grand Prix wordt over drie weken verreden in het Duitse Strassbessenbach.

Daguitslag WK Zijspancross Lommel:
1 Ba/Cermak 50 Pnt
2 Wilkinson/Millard 42 Pnt
3 Keuben/Rietman 37 Pnt
4 Vanluchene/Musset 36 Pnt
5 Heinzer/Betschart 32 Pst

Tussenstand wereldkampioenschap Zijspancross:
1 Vanluchene/Musset 312 Pnt
2 Bax/Cermak 287 Pnt
3 Hermans/van den Bogaert 260 Pnt
4 Wilkinson/Millard 214 Pnt
5 Keuben/Rietman 199 Pnt