Sidecarteam Bax verovert de wereldtitel zijspancross in Oss

18 oktober 2021

Sidecarteam Bax heeft op zondag in het Brabantse Oss de wereldtitel zijspancross binnen weten te halen. Het was een hele spannende wedstrijd want op voorhand stonden drie combinaties binnen vier punten van elkaar. Bax klaarde de klus door twee van de drie manches te winnen en in de andere manche tweede te worden. Dit was voldoende om zijn vierde wereldtitel uit zijn carrière in de wacht te slepen.

Bax kwam met een goede vorm naar de wedstrijd in Oss. Dit liet hij in de kwalificatie gelijk zien door de snelste tijd op de klok te zetten. Met een achterstand van vier punten op de leidende combinatie begon Bax aan de eerste manche. Hij pakte een goede start en wist al snel de tweede plaats in handen te nemen. Gedurende de wedstrijd voerde Bax de druk op en wist met een mooie inhaalmanoeuvre de leiding in de wedstrijd in handen te nemen. Het tempo werd hoog gehouden en dit zorgde er voor dat hij een gat kon slaan en de manche winnend af kon sluiten. Door deze zege stond hij met nog twee manches te gaan op een gedeelde eerste plaats in de tussenstand.

De tweede manche was een kopie van de eerste manche en ook deze manche wist Bax winnend af te sluiten waardoor hij met nog 1 manche te gaan een voorsprong had van drie punten. Een tweede plaats in de laatste en beslissende manche was dan ook voldoende voor de wereldtitel. Bij de start van de derde manche maakte Bax een spannend moment mee omdat een vallende combinatie in tweede bocht maar net kon ontwijken. Toch konden ze hun weg nog ruim in de top vijf vervolgen en wisten zich al snel op te werken naar een tweede plaats. Ze controleerden de wedstrijd, namen geen grote risico’s en hielden de concurrentie in de gaten. In de slotfase koos Bax voor een tweede plaats, wat voldoende was om de wereldtitel veilig te stellen!

Commentaar Etienne Bax: ‘’Wat een geweldige dag vandaag in Oss. We zijn dit jaar van heel ver moeten komen. Tijdens de eerste vier manches hebben we alleen maar punten verloren en daarna zijn we punten goed gaan maken. Voor iedereen was het natuurlijk fantastisch dat het voor deze wedstrijd hier in Oss zo spannend was. Ik ben blij dat het voorbij is en dat ik hier mijn vierde wereldtitel binnen heb weten te halen. Deze titel is voor het hele team want alle mensen hebben keihard gewerkt om dit te verwezenlijken en daar ben ik ze zeer dankbaar voor!’’ 

Voor Sidecarteam Bax was dit nog niet de laatste wedstrijd van het seizoen want volgende week zondag rijden ze de laatste wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap in Varsseveld, waar ze ook de Open Nederlandse titel nog kunnen winnen.

Eindstand wereldkampioenschap zijspancross 2021:
1 Bax/Musset 264 Pnt
2 Vanluchene/Bax 259 Pnt
3 Veldman/Cermak 241 Pnt
4 Hermans/Janssens 207 Pnt
5 Varik/Kunnas 186 Pnt