Sidecarteam Bax boekt twee mancheszege in WK Zijspancross in Estland

27 september 2021

Sidecarteam Bax heeft tijdens de tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap zijspancross in Lange, Estland twee manche overwinningen weten te boeken. Bax wist de tweede en derde manche winnend af te sluiten maar kwam in de eerste manche vanwege een opstopping en een valpartij in de eerste ronde niet verder dan een negende plaats. Wel wisten ze ondanks deze mindere uitslag toch nog derde te worden in het dagklassement en hielden hiermee de schade in het kampioenschap beperkt.

De omstandigheden waren zwaar in Lange. Door de regenval was het moeilijk rijden maar Bax was er klaar voor en gaf in de tijdtraining zijn visitekaartje af door de pole position te pakken. Met vertrouwen gingen ze in de eerste manche van start maar helaas kregen ze al snel een tegenslag te verwerken. De combinatie van Hermans kwam tijdens de eerste ronde vlak voor ze ten val waardoor Bax geen kant meer op kon en hard moest remmen. Omdat hier veel tijd verloren ging, moesten ze aan een inhaalrace beginnen. Fanatiek rijdend begonnen ze plaatsen winst te boeken maar in het heetst van de strijd kwamen ze tijdens de eerste ronde ten val waarbij opnieuw tijd verloren ging. Bax herstelde zich goed en begon aan een opmars naar voren. Alles gevend wist hij er nog een negende plaats uit te halen maar verloor hiermee kostbare punten op de concurrentie.

In de twee manches, die later in het weekend verreden werden, wilde Bax zijn revanche gaan nemen. Dit lukte want na twee holeshots wist hij zowel de tweede als derde manche winnend af te sluiten en mocht als derde mee naar het podium.

Commentaar Etienne Bax: ‘’Ik ben zeer tevreden over het rijden van dit weekend. In de eerste manche zat het tegen in de eerste ronde maar toch wisten we nog van ver terug te komen naar een negende plaats. In de tweede en derde manche hadden we het na een kopstart makkelijker en konden we beide manches winnend afsluiten. Ik heb de hoop op de wereldtitel nog niet opgegeven en we zullen er in de laatste twee wedstrijden alles aan doen om de punten achterstand goed te maken.’’

Aankomend weekend maakt Etienne deel uit van het Nederlandse team tijdens de Sidecarcross of Nations in het Franse Dardon Gueugnon. Bax zal hier rijden met Glenn Janssens omdat zijn vaste bakkenist, Nicholas Musset, deel uitmaakt van het Franse team. In de week na de Sidecarcross of Nations zal Bax starten in de derde wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in Kramolin, Tsjechië.

Daguitslag WK Zijspancross Estland:
1 Vanluchene/Bax 65 Pnt
2 Veldman/Cermak 64 Pnt
3 Bax/Musset 62 Pnt
4 Varik/Kunnas 52 Pnt
5 Willemsen/Lebreton 47 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Vanluchene/Bax 137 Pnt
2 Veldman/Cermak 133 Pnt
3 Bax/Musset 120 Pnt
4 Varik/Kunnas 103 Pnt
5 Willemsen/Lebreton 94 Pnt