Sidecarteam Bax grijpt de wereldtitel in Markelo

17 september 2017
Etienne Bax en Nicolas Musset hebben in Markelo de wereldtitel in de zijspancross weten te pakken. Dit gebeurde al in de eerste manche en dat terwijl de combinatie door mechanische problemen niet eens aan de finish kwam. Voor Etienne is dit zijn tweede wereldtitel in zijn carrière.
Met de laatste Grand Prix van het seizoen in eigen huis kon de titel Bax/Musset amper nog ontgaan. De omstandigheden waren goed in Markelo en het publiek was in grote getale op de zijspancrossfinale afgekomen. Tijdens de kwalificaties op zaterdag zat de combinatie er meteen goed bij en in hun kwalificatieheat kwamen ze als tweede over de finish waarmee ze zich verzekerden van een ideale startplaats.
In de eerste manche op zondag begon Bax goed aan de wedstrijd. Na de start doken ze als tweede de eerste bocht in en gingen gelijk in de aanval op de koplopers. Vervolgens zette Bax de aanval in op Willemsen en wist de koppositie over te nemen. Even leek Bax met een overwinning de wereldtitel veilig te stellen totdat ze te maken kregen met mechanische problemen en de wedstrijd moesten verlaten. Omdat hun directe concurrenten, Giraud/Mucenieks, niet verder kwamen dan de achtste plaats, konden Etienne en Nicolas zich al na de eerste manche tot kampioenen laten kronen.
In de tweede manche was de druk er af voor Team Bax maar gemotiveerd stonden ze aan de start om het seizoen met glans af te sluiten. Opnieuw zaten ze er goed bij met de start en wisten in de beginfase de koppositie over te nemen van Willemsen. Na een aantal ronden aan de leiding gereden te hebben, kwam Willemsen er toch langs en konden ze niet meer doen dan de wedstrijd uitrijden op een gecontroleerde tweede plaats.
Door de nulscore in de eerste manche moesten Bax/Musset in het dagklassement genoegen nemen met een negende plaats. Volgend weekend zal Etienne van start gaan in de sidecarcross of nations in het Italiaanse Cingoli. In deze wedstrijd vormt hij samen met Willemsen/Bax en Hermans/van Gaalen team Nederland.
Daguitslag GP Zijspancross Markelo:
1 Willemsen/Bax 50 pnt
2 Veldman/vd Bogaart 42 pnt
3 Hermans/v. Gaalen 38 pnt
4 Daiders/Stupelis 33 pnt
5 Wilkinson/Chamberlain 32 pnt
9 Bax/Musset 22 pnt