Sidecarteam Bax komt dicht bij Grand Prix zege in Oostenrijk maar door valpartij derde

30 juli 2017

Sidecarteam Bax is tijdens de negende wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in het Oostenrijkse Moggers op het podium geeindigd. Etienne vocht tot in de laatste ronde van de tweede manche voor de Grand Prix zege maar bij een aanrijding met Daniel Willemsen kwamen ze ten val en moesten genoegen nemen met een derde plaats. Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigden Bax/Musset ook in het dagklassement op een derde plaats.

Bax/Musset kwamen met een voorsprong van 20 punten op Giraud/Mucenieks naar de wedstrijd in Oostenrijk. Na veel regenval in de week voorafgaande aan de wedstrijd klaarde het weer gedurende het weekend op en lag het circuit er op de wedstrijddag goed bij.

In de kwalificatieheat kwamen Etienne en Nicolas dicht bij de zege maar kwamen uiteindelijk net iets tekort. ”We begonnen rond de zevende a achtste plaats aan de wedstrijd. Toen we ons op hadden gewerkt naar een tweede plaats en we het gat tot aan Daniel Willemsen hadden gedicht, verloor ik Musset en dat kostte ons zo’n tien seconden. We slaagden erin om het gat weer helemaal dicht te rijden maar aan het wiel rijdend van Willemsen, schoot in de laatste ronde de dodemansknop eruit waardoor we tevreden moesten zijn met een tweede plaats,” vertelt Etienne Bax.

Gemotiveerd gingen Etienne en Nicolas in de eerste manche van start. Ze kwamen redelijk goed weg en konden binnen de top vijf aan de wedstrijd beginnen. Echter werden ze door een foutje in de beginfase terugverwezen naar de achtste plaats en moesten een inhaalrace gaan rijden. Met een strak tempo wisten ze zich terug te knokken en zo konden ze op een vierde plaats aan de laatste ronde beginnen. Met een uiterste krachtsinspanning wist Team Bax vlak voor de finish ook de derde plaats nog over te nemen van Vanluchene/Kurpnieks en kwamen na een zwaar bevochten wedstrijd als derde over de finish.

De tweede manche werd een zeer spannende wedstrijd tussen de landgenoten Bax en Willemsen. Beide combinaties gingen voor de winst want de winnaar van de manche zou ook de Grand Prix op zijn schrijven. In de slotfase besloot Etienne de aanval in te zetten maar helaas raakten de beide combinaties elkaar waardoor Etienne en Nicolas ten val kwamen. Kostbare tijd ging hierbij verloren waarbij ze de tweede plaats verloren en als derde over de finish wisten te komen.

Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigde team Bax op een derde plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het wereldkampioenschap blijven ze aan de leiding staan en hebben een voorsprong van dertien punten op Giraud/Mucenieks. De volgende Grand Prix is op 13 augustus in het Letse Stelpe.

Daguitslag Grand Prix Zijspancross Oostenrijk:
1 Willemsen/Bax 47 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 47 Pnt
3 Bax/Musset 40 Pnt
4 Cermak/Cermak 34 Pnt
5 Daiders/Stupelis 28 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Bax/Musset 364 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 351 Pnt
3 Willemsen/Bax 337 Pnt
4 Brown/Miljard 262 Pnt
5 Vanluchene/Kurpnieks 245 Pnt