Succes en tegenslag voor Bax/Musset in ONK Zijspancross in Rhenen

25 mei 2017

Etienne Bax en Nicolas Musset hebben in de vierde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross in Rhenen succes en tegenslag gekend.

In de eerste manche reden ze zich in de slotfase vast en hadden meer dan een ronde nodig voordat ze hun weg weer konden vervolgen. Hierdoor kwamen ze niet verder dan een veertiende plaats en verloren kostbare punten. In de tweede manche revancheerden ze zich en wisten als winnaars over de finish te komen.

Etienne had al lang uitgekeken naar de wedstrijd in Rhenen. Circuit Kwintelooyen heeft erg veel hoogteverschillen en door de droge weersomstandigheden van de afgelopen dagen lag het circuit er hard bij. In de training lieten Bax/Musset er gelijk geen gras over groeien en wisten er een hele snelle tijd uit te persen waarmee ze de pole position veroverden.

Voor de eerste manche liepen de temperaturen flink op en het beloofde dan ook een zware manche te worden. Toen het starthek viel, werden Etienne en Nicolas ingesloten en kwamen buiten de top vijf uit de eerste bocht. In de beginfase bouwden ze hun wedstrijd rustig op maar begonnen in het midden van de wedstrijd echt aan te zetten. Ze klommen op naar een tweede plaats en begonnen het gat tot aan Willemsen/Bax te dichten. Met nog twee ronden te gaan gingen ze in de aanval maar bij het passeren van een achterblijver kwamen ze vast te zitten en hadden veel moeite om weer los te komen. Meer dan een ronde hadden ze nodig voordat ze hun weg weer konden vervolgen en dit had tot gevolg dat ze pas op een veertiende plaats over de finish kwamen. ‘’Ik was echt kapot toen ik over de finish kwam. Om zo’n zwaar zijspan los te krijgen, kost echt veel energie,’’ vertelde een uitgeputte Etienne Bax na de finish.

Belust op revanche stonden ze achter het starthek voor de tweede manche. Ditmaal kwamen ze goed uit de start en konden als leiders aan de wedstrijd beginnen. Gelijk zette ze een hoog tempo in en sloegen een klein gaatje. Omdat ze het tempo de hele wedstrijd strak wisten te houden, liepen ze steeds verder weg en wisten ze de complete tweede manche naar hun hand te zetten.  Als winnaars kwamen ze over de finish in de tweede manche maar misten door hun veertiende plaats in de eerste manche wel het dagpodium.

Na vier wedstrijden om het Open Nederlands Kampioenschap blijven Bax/Musset aan de leiding staan en hebben een voorsprong van 10 punten op Willemsen/Bax. In het weekend van 3 en 4 juni staat voor Bax/Musset de vierde wedstrijd om het wereldkampioenschap op het programma in het Franse Chaumont.

Daguitslag ONK Zijspancross Rhenen:
1 Willemsen/Bax  88 Pnt
2 Hermans/van Gaalen 86 Pnt
3 Veldman/van den Bogaart 83 Pnt
4 Bax/Musset 77 Pnt
5 Wilkinson/Chamberlain 70 Pnt

Tussenstand Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross:
1 Bax/Musset 308 Pnt
2 Willemsen/Bax 298 Pnt
3 Veldman/van den Bogaart 247 Pnt
4 Santermans/Daiders 246 Pnt
5 Hermans/van Gaalen 241 Pnt