Zijspanteam Bax boekt progressie in ONK Zijspancross in Lochem

28 februari 2016

Dat zijspanteam Bax in de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspan niet gelijk voor de overwinning mee zou kunnen strijden, was op voorhand al bekend. De Bergeijkse zijspancombinatie kon pas een week voor deze wedstrijd met de motortraining beginnen en zijn daarom op dit moment nog niet klaar met het testen van het Yamaha zijspan.

‘’Het project heeft langer in beslag genomen dan we op voorhand hadden gedacht. Hierdoor zijn we nu pas een week aan het rijden en zijn er nog van allerlei dingen die we aan het uittesten zijn. De eerste trainingen in Spanje zijn goed verlopen en we zijn tevreden over de resultaten. Vandaag zien we voor de eerste keer zand met het zijspan waardoor het even afwachten is hoe dit zal gaan’’: vertelde een ontspannen Etienne Bax.

De dag begon met een tegenslag voor de gebroeders Bax. Er kwam een probleem om de hoek kijken waar ze op de harde banen in Spanje helemaal geen last van hadden. Door een probleem met de kettinggeleider liep de ketting van de machine en dit zorgde ervoor dat Etienne en Robbie al vroeg in de training terug moesten naar het rennerskwartier om het probleem te verhelpen. Er werd iets aangepast in de hoop dat het probleem in de eerste manche opgelost zou zijn. Helaas was dit niet het geval waardoor de gebroeders Bax slechts een aantal ronden konden rijden en toen met hetzelfde probleem langs de kant kwamen te staan.

‘’Dit probleem hebben we op de harde banen in Spanje niet gehad. Het is balen dat we nu gelijk een nulscore hebben maar het kan beter nu gebeuren dan tijdens de eerste Grand Prix in Oss. We hebben nog een aantal dingen die we willen testen en zo hopen we iedere keer iets beter te worden. We hebben nog een lange weg te gaan maar we hebben nog vijf weken tot aan de eerste Grand Prix en in die tijd kan er nog een hoop gebeuren’’.

Tussen de manches in wisten de monteurs het probleem te verhelpen en kon Bax de hele manche zonder problemen rijden. Omdat hij in de tijdtraining geen goede tijd had kunnen zetten, moest hij vanaf de tweede startrij starten en dit betekende dat hij in de achterhoede door de eerste bocht kwam find locksmith kildare. Fanatiek begonnen ze aan een inhaalrace. Ondanks dat ze tijdens hun inhaalrace nog een keer ten val kwamen, knokten ze door en wisten er toch nog een tiende plaats uit te halen.

‘’Uiteraard hadden we gehoopt op meer maar we moeten wel realistisch blijven. We hebben pas een week kunnen rijden met een heel nieuw zijspan. We hebben vandaag veel progressie geboekt en ik heb er goede hoop op dat dit in de komende weken alleen maar verder uitgebouwd zal worden’’.

Gebroeders Bax hebben nu twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de tweede wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross in Oss. Deze wedstrijd staat gepland op zondag 13 maart.

Daguitslag ONK Zijspannen:
1 Hendrickx/van den Bogaart 90 Pnt
2 van Daele/Smeuninx 79 Pnt
3 Brown/Chamberlain 75 Pnt
4 Santermans/Mucenieks 73 Pnt
5 Wilkinson/Kirwin 67 Pnt
24 Bax/Bax 31 Pnt

Voor de volledige uitslag kunt u op de volgende link klikken: http://www.mylaps.com/en/events/1238214

Fotocredits: Albert Schreuder