Bax pakt in stijl zijn eerste wereldtitel

26 februari 2016

Bax pakt in stijl zijn eerste wereldtitel – Na drie tweede plaatsen op rij, werd zijspancrosser Etienne Bax (27) zondag voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen. De Bergeijkenaar won samen met zijn bakkenist Kaspars Stupelis (33) uit Letland de voorlaatste Grand Prix van het WK-seizoen in het Franse Saint-Jean-d’Angély.

Daardoor valt de Brabants-Letse supercombinatie volgend weekeinde niet meer in te halen tijdens de Duitse GP van Rudersberg.

“Geweldig”, reageerde Bax na het behalen van de wereldtitel. “Er is een last van mijn schouders afgevallen. Eindelijk wereldkampioen. Niet te geloven.” De eerste manche werd gewonnen door Daniel Willemsen en Robbie Bax. Etienne Bax en Stupelis werden tweede in de openingsrace. “Het was nog effe spannend”, aldus Bax. “In de eerste ronde raakten we achterop. Daarna zijn we van de negende positie naar de tweede plaats gereden.”

Bax-Stupelis won de tweede reeks, waarna het feest losbarstte op het circuit in Frankrijk. “Er waren 150, 200 man mee uit Bergeijk”, jubelde Bax. “Ze droegen allemaal een geel shirt met daarop: world champions. Prachtig.” Naaste concurrent Valentin Giraud kon op zijn thuiscircuit in Saint-Jean-d’Angély geen potten breken. Hij deed het in de tweede omloop zelfs zo matig, dat hij nu in het algemeen klassement de Belg Jan Hendrickx voor zich moet dulden. “Juist mooi dat we uitgerekend in het hol van de leeuw de titel pakken”, zei Bax. “We hebben het verdiend locksmith limerick. Wij waren dit seizoen de regelmatigsten.” Hoewel ze niet meer ‘moeten’, zijn Bax en Stupelis komend weekeinde nog iets van plan. “In Rudersberg gaan we ook vol voor de winst”, aldus de kersverse wereldkampioen. “Dat zijn we aan onszelf én de fans verplicht.”

Maandagavond om 19.00 uur volgt de huldiging van de kampioenen in het centrum van Bergeijk. “Iedereen is van harte welkom”, zei Bax, die zondagavond aan de telefoon nogal nuchter bleef onder zijn bijzondere prestatie. “Dat is ook goed”, grapte hij, “want ik moet nog 900 kilometer naar huis rijden.”