Sidecarteam Bax tweede in Nederlandse Grand Prix in Heerde

14 mei 2023

Sidecarteam Bax heeft een goede stap in de goede richting gezet. Bax kende een moeilijke seizoenstart maar liet tijdens de Nederlandse Grand Prix in Heerde zien weer beter in zijn ritme te komen. 

Op zaterdag begon Bax gelijk sterk aan het weekend. Hij wist in de tijdtraining een goede tweede tijd in zijn groep neer te zetten en kwam heel dicht bij de snelste tijd. Later op de dag veroverde hij de pole position in de kwalificatieheat. Bax wisselde in de kwalificatieheat meerdere malen van positie met de combinatie van Hermans maar trok aan het kortste eind en won de heat.

In de eerste manche op zondag pakte Bax een goede start en kon in de kopgroep aan de wedstrijd beginnen. Omdat hij in de beginfase niet lekker in zijn ritme kon komen viel hij terug naar een derde plaats. Bax bouwde zijn wedstrijd goed op en kwam gedurende de wedstrijd beter in zijn ritme. Hij nam de tweede plaats terug in handen maar kon geen vuist meer maken tegen de kopman waardoor hij als tweede werd afgevlagd.

De start van de tweede manche was minder goed en ditmaal moest Bax buiten de top vijf aan de wedstrijd beginnen. Gedurende de wedstrijd kwam Bax steeds verder terug en na het midden van de wedstrijd kreeg hij de tweede plaats in handen. De kopman was toen al te ver weg waardoor Bax geen grote risico’s meer nam en tevreden moest zijn met een tweede plaats.

Commentaar Etienne Bax: ‘’Dit is een hele verbetering ten opzichte van de eerste twee Grand Prix’s. We hebben een goede stap gezet maar we zijn er nog niet. We blijven hard werken om stappen voorwaarts te zetten zodat we bij de volgende wedstrijden nog sterker voor de dag kunnen komen.’’

Met tweemaal een tweede plaats werd hij ook tweede in de Grand Prix en staat nu derde in de tussenstand van het wereldkampioenschap. Aankomende donderdag zal Bax starten in de Dutch Sidecar Masters in Rhenen.

Daguitslag WK Zijspancross Heerde:
1 Hermans/van den Bogaart 50 Pnt
2 Bax/Cermak 44 Pnt
3 Vanluchene/Musset 38 Pnt
4 Sanders/Rostingt 32 Pnt
5 Van Werven/De Veene 29 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Vanluchene/Musset 138 Pnt
2 Hermans/van den Bogaart 116 Pnt
3 Bax/Cermak 109 Pnt
4 Wilkinson/Millard 88 Pnt
5 Van Werven/De Veene 86 Pnt