Sidecarteam Bax kroont zich tot wereldkampioen in Duitsland

19 september 2022

Sidecarteam Bax is in het Duitse Rudersberg wereldkampioen zijspancross geworden. Voor Etienne Bax is dit zijn vijfde wereldtitel uit zijn carriere.

Met een achterstand van vijf punten begon het team aan de wedstrijd in Duitsland. De weersomstandigheden waren op zaterdag slecht en omdat het van tijd tot tijd regende lag de baan er modderig bij. Met de snelste tijd in zowel de vrije training als de tijdtraining, was het gevoel uitstekend en waren ze klaar voor de kwalificatieheat. Omdat de omstandigheden steeds zwaarder werden en in de eerste kwalificatieheat een aantal combinaties de helling niet meer op konden komen, werd besloten dat de de tweede heat, waar Bax in zat, af werd gelast. Dit betekende dat de uitslag van de tijdtraining telde waardoor Bax in beide manches op zondag als tweede op mocht rijden naar het starthek.

In de nacht van zaterdag op zondag regende het opnieuw veel waardoor het afwachten was hoe de omstandigheden in de manches zouden zijn. Gelukkig werd het droog en kregen de rijders in de eerste manche een redelijk goed circuit voorgeschoteld. Bax kwam in de eerste manche goed weg en nam gelijk de leiding. Strak rijdend, liep hij tijdens de manche weg bij zijn achtervolgers en kon een gecontroleerde wedstrijd rijden. Hij won de manche en omdat zijn grootste concurrent derde werd, ging Bax met hetzelfde aantal punten de laatste manche van het seizoen in.

In de tweede manche starte Bax opnieuw voor zijn grote concurrent. Hij bouwde zijn wedstrijd rustig op en nam geen grote risico’s. Na een aantal ronden kreeg hij de tweede plaats in handen en wist zich hier netjes op te handhaven. Gecontroleerd rijdend wist hij de tweede plaats vast te houden tot aan de finish en dit was voldoende voor de wereldtitel.

Commentaar Etienne Bax: ‘’Het was bijzonder spannend, mede omdat we niet wisten wat voor soort wedstrijd we zouden krijgen. In de nacht van zaterdag op zondag regende het veel waardoor het afwachten was hoe de baan zich zou houden. Gelukkig heeft de organisatie alles in het werk gesteld en kon er goed gereden worden. De eerste manche liep perfect. In de tweede manche ben ik twee keer bijna ten val gekomen en reed ik gespannen. Toch is het gelukt en zijn we wereldkampioen geworden, iets waar ik zeer trots en blij mee ben!’’

Met een 1-2 in de manches eindigde Bax op een tweede plaats in het dagklassement. Aankomend weekend zal Bax TeamNL vertegenwoordigen tijdens de sidecarcross of nations in Tsjechie.

Daguitslag WK Zijspancross Duitsland:
1 Vanluchene/Bax 47 Pnt
2 Bax/Cermak 47 Pnt
3 Varik/Kunnas 38 Pnt
4 Veldman/Lebreton 33 Pnt
5 Gordejev/Stupelis 30 Pnt

Eindstand WK Zijspancross 2022:
1 Bax/Cermak 239 Pnt
2 Varik/Kunnas 235 Pnt
3 Vanluchene/Bax 217 Pnt
4 Van Werven/van den Bogaart 179 Pnt
5 Hermans/Musset 175 Pnt