Mechanische problemen houden Sidecarteam Bax van het podium in WK Zijspancross in Loket

22 mei 2022

De tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap zijspancross werd verreden op het prachtige circuit van Loket in Tsjechië. Sidecarteam Bax kwam hier sterk voor de dag maar door een mechanisch probleem in de slotfase van de tweede manche vielen ze uit waardoor ze hun kansen op het podium in rook op zagen gaan.

Op de kwalificatiedag op zaterdag liet Bax goede tijden zien en begon vol zelfvertrouwen aan de kwalificatieheat. Hierin kwam hij heel slecht uit de start en moest vanuit de achterhoede terug naar voren zien te komen. Bax nam geen grote risico’s en werkte zichzelf op gecontroleerde wijze terug op naar een derde plaats waarop hij uiteindelijk ook finishte.

In de manches op zondag waren zijn starts beter en wist hij in zowel de eerste als de tweede manche al snel de leiding in handen te nemen. In de eerste manche bouwde hij een voorsprong op en controleerde de wedstrijd. Echter door een mechanisch probleem ging het tempo iets naar beneden en dit koste hem uiteindelijk de zege waardoor hij de manche als tweede af wist te sluiten.

Gebrand op een goed resultaat ging Bax in de tweede manche van start. Opnieuw zat hij er goed bij en wist de leiding in de wedstrijd te pakken. De hele wedstrijd had hij een mooi gevecht met Veldman/Janssens totdat hij in de slotfase af te rekenen kreeg met een mechanisch probleem en de wedstrijd niet uit kon rijden. Dit was een flinke domper voor Bax die hiermee pas op een negentiende plaats werd geklasseerd en veel punten verloor op zijn naaste concurrenten in de strijd om de titel.

Door het uitvallen in de tweede manche eindigde Bax in het dagklassement pas op een achtste plaats. In de tussenstand van het wereldkampioenschap blijft hij aan de leiding staan en heeft een voorsprong van drie punten op de tweede combinatie. De volgende Grand Prix is op 26 juni in het Belgische Lommel.

Daguitslag WK Zijspancross Loket:
1 Hermans/Musset 47 Pnt
2 Veldman/Janssens 34 Pnt
3 Van Werven/van den Bogaart 34 Pnt
4 Prunier/Prunier 30 Put
5 Varik/Kunnas 29 Pnt
8 Bax/Cermak 24 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Bax/Cermak 74 Pnt
2 Varik/Kunnas 71 Pnt
3 Van Werven/van den Bogaart 67 Pnt
4 Veldman/Janssens 66 Pnt
5 Wilkinson/Millard 55 Pnt