Sidecarteam Bax pakt de wereldtitel zijspancross

8 september 2019

Sidecarteam Bax heeft de wereldtitel in de zijspancross binnen. In de Grand Prix van Frankrijk wisten ze de eerste manche te winnen en dit was voldoende voor de wereldtitel.

Met een voorsprong van 65 punten op de tweede combinatie begonnen Bax/Stupelis aan het weekend. Op zaterdag was het nog een beetje aftasten en door een slechte start in de kwalificatie hadden ze veel werk te doen om naar voren te komen. Ze vochten zich terug naar een derde plaats maar wisten dat het op zondag beter zou moeten in de manches.

Na verschillende aanpassingen aan de afstelling van het zijspan begonnen ze met vertrouwen aan de eerste manche. Ditmaal zaten ze er beter bij met de start en konden in de kopgroep aan de wedstrijd beginnen. Al snel kwamen ze aan op een tweede plaats en begonnen de druk op te voeren bij de leidende combinatie. Echter wat ze ook probeerden, het was net niet voldoende om de koppositie over te nemen. Door een fout vielen ze terug naar een derde plaats maar vochten door en wisten kort daarna de tweede plaats terug in handen te nemen. Toen VanLuchene in de fout ging, konden Bax/Stupelis hiervan profiteren en wonnen de manche.

Omdat VanLuchene pas als zesde over de finish kwam, werden Bax/Stupelis geheel onverwachts na de eerste manche al wereldkampioen.