Bax/Stupelis laten goede snelheid zien in GP van Zwitserland maar kennen opnieuw tegenslag

26 augustus 2018

Sidecarteam Bax heeft tijdens de voorlaatste wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in het Zwitserse Roggenburg opnieuw af te rekenen gehad met tegenslag. Ondanks dat ze de snelheid hadden om mee te kunnen strijden voor de ereplaatsen bleef het bij een zesde en een zeventiende plaats.

‘’We hadden een goede voorbereiding gehad en veel tijd besteed aan het starten. In de afgelopen paar wedstrijden was onze snelheid hoog genoeg om te kunnen winnen maar door de starts haalden we niet de resultaten die erin kunnen zitten. Ook hebben we veel verschillende banden en verschillende hardheden en diktes van de mouse geprobeerd,’’ vertelt Etienne.

Op zaterdag wisten ze in de kwalificatieheat een goede start te pakken en konden als derde aan de wedstrijd beginnen. Gedurende de wedstrijd wisten ze zich op te werken naar de koppositie en begonnen weg te lopen bij de achtervolgers. Met een strak tempo wisten ze de wedstrijd naar hun hand te zetten en wonnen met een voorsprong van twaalf seconden.

Met vertrouwen begonnen ze aan de eerste manche maar ondanks dat ze veel op de starts hadden getraind, kwamen ze heel slecht weg en doken pas rond de twaalfde plaats de eerste bocht in.

‘’We hadden een goed ritme in handen en wisten ons op te werken naar een vierde plaats. Bij het inhalen van de derde combinatie ging het mis want we raakten het achterwiel, wat tot gevolg had dat het zijspan omhoog kwam en we achterover sloegen. We hadden ons flink gestoten en vielen terug naar een twintigste plaats. In het resterende deel van de manche hebben we alles gegeven, de snelste rondetijd neergezet en nog op een zesde plaats over de finish weten te komen.’’

Na de eerste manche hebben Etienne en Kaspars zich opgeladen voor de tweede manche. De start was een stuk beter en ditmaal kwamen ze rond de derde plaats door de eerste bocht. Al snel wisten ze zich op te werken naar een tweede plaats maar keken al wel tegen een achterstand aan van negen seconden. Ze begonnen het gat te dichten maar bij een verkeerde landing na een sprong brak de bakbeugel waardoor ze het tempo moesten laten zakken. ‘’We moesten zonder beugel verder maar dit was voor Kaspars bijna niet te doen. In de rechter bochten moest hij zich vasthouden aan het spatbord en de koeler en verder klemde hij zich helemaal om mij heen. We wisten er nog een zeventiende plaats uit te halen maar we waren beiden zeer teleurgesteld.’’

Het prolongeren van de wereldtitel is voor Sidecarteam Bax niet meer mogelijk want vandaag is de combinatie Vanluchene/van den Bogaart kampioen geworden.

‘’We beseffen ons dat het voorbij is. Ik had me er iets anders van voorgesteld. We hebben er alles aan gedaan dit jaar maar het zit ons niet mee. We blijven vechten en we gaan volgend weekend in de laatste Grand Prix van het seizoen alles geven om het seizoen sterk af te sluiten.’’

De laatste Grand Prix van het seizoen wordt volgend weekend verreden in het Franse Vesoul.

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Vanluchene/van den Bogaart 469 Pnt
2 Hermans/Musset 401 Pnt
3 Bax/Stupelis 356 Pnt
4 Willemsen/Bax 315 Pnt
5 Giraud/Mucenieks 294 Pnt

Fotocredits: Albert Schreuder