Etienne Bax breekt sleutelbeen in Grand Prix zijspancross in Oss

25 maart 2018

De eerste wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in Oss is voor Sidecarteam Bax uitgelopen op een teleurstelling. In de eerste manche reden Bax/Stupelis een dijk van een inhaalrace maar kwamen op een vierde plaats rijdend ongelukkig ten val waarbij Etienne een gebroken sleutelbeen opliep.

Het weekend begon op zaterdag uiterst positief met snelle tijden in de trainingen. Ook in de kwalificatieheat ging het lekker en gingen ze de strijd aan om de zege. Echter in het heetst van de strijd zijn ze te hard langs een gevallen combinatie gereden, wat ze uiteindelijk tien strafplaatsen kostte. Dit had tot gevolg dat ze niet als tweede werden geklasseerd maar als twaalfde waardoor ze in beide manches op zondag vanaf de tweede startrij moesten starten.

In de eerste manche kozen Etienne en Kaspars voor een plaats aan de buitenzijde achter het starthek met als visie dat ze naar de eerste bocht toe het gas dan langer open konden houden. Ze kwamen op zich goed weg maar helaas raakten ze bij het uitkomen van de eerste bocht betrokken bij een valpartij waardoor ze pas als laatste aan de wedstrijd konden beginnen. Alles werd op alles gezet om nog zoveel mogelijk plaatsen winst te boeken. Met snelle rondetijden wisten ze de ene na de andere combinatie te passeren en dit zorgde ervoor dat ze in het midden van de wedstrijd aan kwamen op een vierde plaats. Aangezien ze rondetijden reden die meer dan vijf seconden sneller waren dan die van de derde combinatie, hadden ze nog alle kans om terug te komen tot in de top drie. Echter met nog een aantal ronden te gaan verloren ze de controle over het zijspan en kwamen zwaar ten val. Etienne brak hierbij zijn sleutelbeen en moest noodgedwongen de wedstrijd verlaten.

Na de eerste manche is Etienne gelijk naar het ziekenhuis gegaan waar hij vandaag al is geopereerd aan zijn sleutelbeen. Hoelang hij precies buiten de strijd zal zijn is afwachten maar zelf hoopt hij erop dat hij er over twee weken bij de volgende Grand Prix in Frankrijk weer terug bij zal zijn.