Bax/Musset winnen ONK Zijspancross in Oss

30 april 2017

Etienne Bax en Nicolas Musset hebben in het Brabantse Oss de derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross weten te winnen. Bax had het moeilijk maar wist er toch tweemaal een tweede plaats uit te halen, wat voldoende was voor zijn derde opeenvolgende dagzege in het ONK.

Circuit de Witte Ruysheuvel lag er droog en redelijk hard bij. Toch werd de baan gedurende de dag steeds verraderlijker en moest er goed geconcentreerd gereden worden. In de training opende Bax scherp en wist na een snelle ronde de pole position te veroveren.

Rustig begonnen ze aan de voorbereiding op de eerste manche. Ze hadden er beiden vertrouwen in en zochten de ideale plaats achter het starthek. Toen deze naar beneden klapte, kwam het voorwiel iets omhoog en kwamen ze op het startveld in de verdrukking terecht. Buiten de top vijf moesten ze aan de wedstrijd beginnen en hadden dus veel werk te doen om naar voren te komen. Het kostte Bax een aantal ronden voordat hij aan kwam op een tweede plaats en opdat moment hadden Veldman/van den Bogaart al een gat weten te slaan. Fanatiek begonnen ze het gat te dichten en in de slotfase kwamen ze aan het achterwiel. Alles werd op alles gezet en na een laatste inhaalpoging bij het ingaan van de laatste bocht, kwamen ze net iets tekort en moesten uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats.

Ook in de tweede manche kwam Bax niet goed uit de start en verloor in de beginfase twee plaatsen. Op een vijfde plaats kwamen ze uit de eerste ronde en volgden de combinaties die voor hun reden. Het duurde iets te lang voordat ze Hermans en Dierckens wisten te passeren waardoor Daniel Willemsen en Robbie Bax een gat hadden weten te slaan. Etienne zette alles op alles om het gat te dichten. Lang bleef het gat gelijk maar in het tweede deel van de wedstrijd werd ervoor gekozen om geen risico’s meer te nemen en de wedstrijd op een tweede plaats uit te rijden.

Commentaar Etienne Bax:’’We hebben vandaag gewonnen maar ik ben niet tevreden. In beide manches zaten we er met de start niet bij. In de eerste manche kwamen we nog tot aan het achterwiel van Veldman maar helaas was de manche net iets tekort. In de tweede manche duurde het te lang voordat we aankwamen op een tweede plaats waardoor Daniel al weg was. We gaan deze wedstrijd uitvoerig bespreken en hopen er volgend weekend bij de volgende Grand Prix in de Oekraine weer te staan.’’

Met tweemaal een tweede plaats in de manches wisten Bax/Musset hun derde opeenvolgende zege te pakken in het Open Nederlands Kampioenschap. Na drie wedstrijden staan ze dan ook aan de leiding in de tussenstand en hebben een voorsprong van 21 punten op Willemsen/Bax. Volgend weekend staat voor Bax/Musset de tweede wedstrijd om het wereldkampioenschap op het programma in de Oekraine.

Daguitslag ONK Zijspancross Oss:
1 Bax/Musset 90 Pnt
2 Willemsen/Bax 82 Pnt
3 Dierckens/Rostingt 76 Pnt
4 Van Werven/van der Putten 75 Pnt
5 Wilkinson/Chamberlain 70 Pnt

Tussenstand Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross:
1 Bax/Musset 231 Pnt
2 Willemsen/Bax 210 Pnt
3 Santermans/Daiders 176 Pnt
4 Dierckens/Rostingt 171 Pnt
5 Veldman/van der Putten 164 Pnt