Bax/Musset eerste leiders in het wereldkampioenschap zijspancross

17 april 2017

Bax/Musset hebben de eerste wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in Oldebroek gewonnen. In beide manches reden ze op gecontroleerde wijze over het circuit en wisten met een dubbele mancheoverwinning het maximale aantal punten te pakken.

Na een goede voorbereiding begon het weekend in Oldebroek positief voor Sidecarteam Bax. In zowel de vrije- als de tijdtraining waren ze het snelste en mochten hiermee in de kwalificatieheat als eerste een plaats zoeken achter het starthek. Na het vallen van het starthek ging het mis voor Bax want in de eerste bocht konden ze een gevallen combinatie niet meer ontwijken en kwam ten val. Met een beschadigde motor en pijn in zijn ribben en nek, moest Bax vanuit de achterhoede terug naar voren komen. Ondanks alle mankementen aan het zijspan wist hij er toch nog een vijfde plaats uit te halen waarmee zich ruimschoots kwalificeerde voor de wedstrijd.

Omdat er op zondag niet gereden werd, had Etienne een dag vrij om zo zijn lichaam de nodige rust te gunnen. Echter in de warm up op zondagochtend stootte hij zijn ribben opnieuw en dit baarde hem toch wat zorgen voor in de manches. Ondanks dit was Bax in beide manches een maatje te sterk voor de concurrentie.

In zowel de eerste als de tweede manche nam hij al snel de tweede plaats in handen en wachtte zijn kans af om de koppositie over te nemen. In de eerste manche rekende hij af met Giraud/Musset en in de tweede manche wisten ze in het midden van de wedstrijd de koppositie over te nemen van Hermans/van Gaalen. Met een strak tempo sloegen ze beide keren een gat op de concurrentie en konden in de slotfase iets gas terug nemen zodat hun zege niet in gevaar kon komen. Na twee sterk gereden manches wisten Bax/Musset de winst te pakken en worden hiermee de eerste leiders in het kampioenschap.

Commentaar Etienne Bax: ‘’Dit is een geweldige start van het kampioenschap. We hadden de strategie om in beide manches drie ronden aan te zetten. In zowel de eerste als de tweede manche konden we al voor het midden van de wedstrijd de koppositie in handen nemen en sloegen vervolgens een gat. In de slotfase hebben we geen risico’s meer genomen om de zege niet in gevaar te laten komen.’’

Op zondag 7 mei gaat het kampioenschap verder op het circuit van Chernivtsi in de Oekraine.

Daguitslag Grand Prix zijspancross in Oldebroek:
1 Bax/Musset 50 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 42 Pnt
3 Burgler/Betschart 33 Pnt
4 Brown/Miljard 33 Pnt
5 Hermans/van Gaalen 33 Pnt