Manchezege voor gebroeders Bax in de Grand Prix van Duitsland

19 september 2016

Gebroeders Bax hebben in de laatste Grand Prix zijspancross in het Duitse Rudersberg een manchezege geboekt. In de eerste manche reden ze op overtuigende wijze naar de zege. In de tweede manche zaten er minder goed bij met de start en door een valpartij in de tweede ronde werden ze teruggeslagen naar een zestiende plaats. Alles gevend wisten ze toch nog terug te komen naar een achtste plaats maar misten hiermee wel net het dagpodium.

Op zaterdag wisten gebroeders Bax zich op pole position te kwalificeren voor de wedstrijd. Ze kwamen vanaf een vierde plaats terug naar voren in de kwalificatieheat en wisten de heat met een voorsprong van zeventien seconden naar hun hand te zetten. Dit zorgde ervoor dat er met veel vertrouwen uitgekeken werd naar de wedstrijd op zondag.

Op zaterdagavond begon het te regenen en dit heeft de hele zondag aangehouden. Dit veranderde het circuit in een grote modderpoel. Een goede start was van groot belang en deze boodschap had Bax goed begrepen. Hij pakte kopstart en reed op gecontroleerde wijze naar de overwinning. Op de finish had hij een voorsprong van negentien seconden op de tweede combinatie en keerde tevreden terug naar het rennerskwartier.

De start van de tweede manche was een stuk minder goed en pas op een achtste plaats kwamen ze door de eerste bocht. Door een kleine crash in de tweede ronde werden ze helemaal teruggeslagen naar een zestiende plaats en hadden veel werk te doen om terug naar voren te komen. Alles werd op alles gezet en ze wisten de ene na de andere combinatie te passeren. Dit zorgde ervoor dat ze nog helemaal terug wisten te komen naar een achtste plaats.

In de eindstand om het wereldkampioenschap zijn de gebroeders Bax op een vierde plaats geeindigd. In het weekend van 8 en 9 oktober staat voor team Bax de sidecarcross of nations op het programma in het Franse Dardon Guegnon. Hier zullen ze zich in de komende weken op voor gaan bereiden.

Commentaar Etienne Bax: ‘’Op zaterdag waren de omstandigheden perfect en ging het rijden super. Op zaterdagavond begon het te regenen en dit hield de hele zondag aan. Ondanks dat de omstandigheden heel moeilijk waren in de eerste manche hebben we lekker gereden en de manche naar onze hand gezet. In de tweede manche ging het gelijk in de beginfase mis waardoor we kansloos waren voor de eindzege. We moesten van ver terug komen maar we hebben alles gegeven en er toch nog een achtste plaats uitgehaald. We zijn vierde geworden in de eindstand en hier zijn we gezien het moeilijke begin van het kampioenschap toch tevreden mee’’.

Uitslagen Grand Prix Zijspancross Duitsland:

Eerste manche:
1 Bax/Bax
2 Adriaenssen/Daiders
3 Hendrickx/van den Bogaart
4 Cermak/Cermak
5 Brown/Chamberlain

Tweede manche:
1 Adriaenssen/Daiders
2 Cermak/Cermak
3 Hendrickx/van den Bogaart
4 Brown/Chamberlain
5 Rodionov/Stupelis
8 Bax/Bax