Broers Bax willen samen op de zijspan naar wereldtitel

6 april 2016

Voor het eerst in 14 jaar rijden Etienne Bax en zijn jongere broer Robbie Bax weer samen op een zijspan. De crossers uit Bergeijk hebben de krachten gebundeld en hopen op een nieuwe wereldtitel. Bestuurder Etienne is de huidige wereldkampioen, bakkenist Robbie wil dat voor het eerst worden. Met een compleet nieuw gebouwde motor staan de broers zondag in Oss aan de start voor de eerste Grand Prix van dit seizoen.

Etienne is nu 27 jaar oud en Robbie 24. De twee groeiden op op een motorcrosscircuit en al op jonge leeftijd gingen ze samen rijden. Op een door vader Jack gemaakte mini-zijspan leerden ze de kneepjes van het vak. Toen Etienne 13 jaar oud was en Robbie 11 reden ze voor het laatst samen. Etienne was te groot voor de kleine motor en Robbie was te klein voor de grotere motor.

Wereldkampioen
De broers gingen ieder hun eigen weg en waren allebei succesvol. Etienne als bestuurder en Robbie als bakkenist. Het grootste succes van Etienne was afgelopen seizoen toen hij met de Let Kaspars Stupelis wereldkampioen werd in de zijspancross.

Maar Etienne moest op zoek naar een andere bakkenist omdat Stupelis ook geblesseerd raakte. “Wij zijn familie, groeien samen op en zien elkaar iedere dag. Het lag voor de hand dat ik samen met mijn broer Robbie zou gaan rijden”, stelt Etienne Bax. “Ik heb er enorm veel zin in want als broers voel je elkaar feilloos aan. Ik ben er van overtuigd dat we een mooi seizoen gaan hebben samen.”

Gaat goed komen
Robbie Bax staat ja te knikken bij de woorden van zijn oudere broer. “Natuurlijk hebben wij weleens woorden maar dat lossen we dan meteen op. Etienne heeft mij leren fietsen en nog veel meer. Hij is mijn oudere broer en ik weet zeker dat het goed gaat komen.”

Nieuwe motor
De broers Bax besloten dit seizoen een compleet nieuwe motor te maken. Dat kostte enorm veel tijd en energie en het resultaat is er nog niet voor de volle honderd procent. “We hebben nog wat tijd nodig om alles perfect te krijgen. Dat is op dit moment niet het geval. In Oss moeten we proberen de schade te beperken. Daarna in de andere Grand Prix’ gaan we knallen en echt punten pakken”, zegt Robbie.

Witte Ruysheuvel Oss
Zondagmiddag vertrekken de twee als wereldkampioen bij de eerste Grand Prix zijspancross van dit seizoen. Op de Witte Ruysheuvel rijden ze hun thuiswedstrijd. “Er zullen veel mensen naar ons komen kijken. Vrienden, familie. Ik hoop dat we ze wat moois kunnen laten zien. Wij gaan ons best doen. Het circuit ligt er perfect bij. De organisatie heeft het prima voor elkaar. Dat hebben we vandaag wel gemerkt tijdens het testen.”