Wereldkampioen Bax geniet na in Duitsland

26 februari 2016

Wereldkampioen Bax geniet na in Duitsland – De wereldkampioenen toonden zondag nogmaals waarom zij dit seizoen de besten waren. Zijspancrosser Etienne Bax en bakkenist Kaspars Stupelis sloten het GP-jaar 2015 af met de dagzege in het Duitse Rudersberg.

De Nederlands-Letse combinatie legde eerder in Frankrijk beslag op de wereldtitel. Uitbollen was er echter niet bij in Duitsland. Bax en Stupelis zijn immers knapen, die nimmer op hun lauweren rusten. Ze wonnen in Rudersberg de eerste manche. In de tweede omloop werden ze tweede achter de Frans-Letse combi Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks.
“In de tweede manche kregen we een draad van de omheining in het wiel”, zei Bergeijkenaar Bax. “Daardoor konden we bijna niet meer remmen. We vlogen van de baan. Als dat niet was gebeurd, hadden we beide manches gewonnen.” Het tekent de topsporter. Content met de wereldtitel, maar toch nog effe fijntjes refereren aan een ‘verloren’ manche.

Bax en Stupelis werden maandag 14 september gehuldigd in Bergeijk. “Het was super”, aldus Bax. “Er waren ongelofelijk veel mensen op afgekomen. Ik had dat niet verwacht. Je wordt wereldkampioen in Frankrijk. Er barst daar een feestje los. Práchtig. Maar het komt nog niet helemaal binnen. Dan die huldiging in Bergeijk solar installation. Je ziet al die mensen, en ineens besef je het. Voor de eerste keer in je carrière ben je de beste van de wereld in de zijspancross. De gemeente Bergeijk had de huldiging geregeld. Ik ben de gemeente er ontzettend dankbaar voor.”

Bax rijdt dit seizoen nog twee NK-races en een EK-wedstrijd. Maar het GP-seizoen is voorbij. Volgend jaar staat hij als regerend wereldkampioen aan de start van het seizoen 2016, dat uiteindelijk moet leiden tot zijn tweede wereldtitel.